Vermogensbeheerder Blackrock beheert meer dan 5.000 miljard dollar aan vermogen. Wij vroegen Rick Rieder, het hoofd investeringen in vastrentende waarden (global chief investment officer of fixed income), naar zijn gedachten over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de Fed, aandelen en de overschatte sectoren op dit moment.

Daar gaan we:

Jonathan Garber: Wat zou voor u een verrassing van de verkiezingen zijn en hoe kunnen investeerders zich beschermen tegen dat scenario?

Rick Rieder: Uit de geschiedenis is gebleken dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen geen invloed hebben gehad op de richting van de markten, maar de wereld houdt het dit keer nauwlettend in de gaten, omdat het extreem polariserende proces de toch al onzekere markten nog onzekerder maakt.

Een verrassing bij de verkiezingen zal er waarschijnlijk voor zorgen dat aandelen dalen en dat de rente omhoog gaat, omdat er meer wordt uitgegeven en minder afhankelijkheid van monetair beleid en fiscaal beleid mogelijk belangrijker wordt.

Maar misschien wel net zo belangrijk is de enorme populistische beweging die onzekerheid aanwakkert op het gebied van inflatie, consumptie, belastingen, enzovoorts. Je beleggingsportefeuille spreiden in wereldwijde effecten met een vaste periodieke rente en verschillende obligatie-producten en minder afhankelijkheid van de Amerikaanse rentestand is vandaag de dag erg verstandig.

Garber: Los van de verkiezingen, wat is het grootste risico voor de markten?

Rieder: De verdeeldheid die de Amerikaanse verkiezingen zaaien, vormt op korte termijn het grootste risico, samen met een aantal belangrijke politieke gebeurtenissen in Europa volgend jaar die monetaire, fiscale en valutaschommelingen kunnen veroorzaken.

Op middellange termijn zijn de Chinese schulden en onzekerheid over stabiele groei de belangrijkste risico's. Als monetaire beleidspogingen om bijvoorbeeld negatieve rentes te krijgen sterker worden om deze gevaren te compenseren, dan zou de wereld dat kunnen zien als een financieel trucje en daar nog luider tegen protesteren.

Garber: Wat is uw voorspelling voor de renteverhogingen van de Fed in 2017? Hoe gaat de obligatiemarkt daar op reageren?

Rieder: Ik denk dat de Fed de rente in december met een kwart punt verhoogt en dan waarschijnlijk nog twee keer voor het eind van volgend jaar, tenzij zich een onverwachte schok voordoet. De obligatiemarkten houden al rekening met die stapsgewijze verhoging van de rente.

Garber: De marktrentes voor obligaties over de hele wereld hebben zich goed hersteld van het dieptepunt in juli. Hoe komt dat en zet die ontwikkeling zich door?

Rieder: Europese en Japanse beleidsmakers in het bijzonder lijken terug te komen van hun fascinatie voor negatieve rentes, of zijn op zijn minst steeds bewuster van de beperkingen daarvan.

Garber: Wat is iets waar de markten te weinig aandacht voor hebben?

Rieder: Een gebied waar nu niet genoeg naar gekeken wordt is de opgeblazen waardering van financiële beleggingen en het monetaire beleid dat dat mogelijk heeft gemaakt.

Eigenlijk worden beleggers die op zoek zijn naar mogelijkheden om hun kapitaal te investeren, geconfronteerd met het feit dat de kunstmatige risicovrije rente op westerse staatsleningen niet alleen de obligatierendementen onder druk zet, maar ook leidt tot veel foute investeringsbeslissingen op allerlei niveaus. Het is waarschijnlijk dat dat ook op langere termijn negatieve gevolgen heeft, en op zijn minst tot verminderde toekomstige groei en een een lager beursrendement leidt. 

Garber: Wat is de gevaarlijkste plek om nu je geld in te stoppen?

Rieder: De combinatie van extreem lage reële rentes en de wereldwijde vergrijzing heeft gezorgd voor een extreme jacht op schaars rendement onder beleggers. Dat duwt de schuldenmarkten naar extremen, met nauwelijks ruimte voor fouten, zeker niet bij langlopende obligaties.

In die omstandigheden leiden kleine bewegingen in de rente tot grote bewegingen van de prijzen van obligaties. Obligaties met lange looptijden van meer dan 10 jaar kunnen hierdoor aanmerkelijke verliezen lijden in de beleggingsportefeuilles van investeerders. Daarom hebben we veel meer vertrouwen in obligaties met korte of middellange looptijden voor de komende kwartalen, omdat die minder gevoelig zijn voor renteveranderingen.